Mi az a zsugorfólia? Ismerje meg felhasználási területeit!

A zsugorfóliáról már mindenki hallott, ám annak felhasználási területei, egyedülálló tulajdonságai már sokkal képlékenyebbek a laikusok számára. Csomagolástechnikában nap mint nap különböző fólia típusokkal dolgoznak a csomagok épségének és tisztaságának biztosítása, valamint védelmének megőrzése érdekében. Kezdő vállalkozóként úgy, hogy még nem volt szerencséje különböző csomagolástechnikai eszközökhöz nem egyszerű megkülönböztetni egyes fólia típusokat egymástól.

Amennyiben szeretné termékeit esztétikus csomagolással ellátni, de mindazonáltal a kiemelkedő védelem biztosítása is elsődleges, akkor elengedhetetlen Ön számára a fólia típusok ismerete. Mi az a zsugorfólia? Hogyan és milyen területeken alkalmazhatja kellő magabiztossággal a zsugorfóliát? Olvasson tovább és tudjon meg többet erről a csomagolóanyagról!

Mi az a zsugorfólia?

A zsugorfólia, ahogyan azt az elnevezése is jelzi, képes hő hatására zsugorodni, így abban az esetben, ha egy bizonyos hőfokon melegítik, akkor szoros, védelmet nyújtó rétegként körülveszi a terméket és megvédi a külső a hatásoktól. A mechanikai sérüléseken túl, a környezeti hatásokkal szemben is ellenálló, azaz az esőtől, a portól és a kosztól is megóvja a terméket. 

A sérülésmentes tárolás mellett a biztonságos szállításért is jótáll, hiszen nyugodtan alkalmazható rögzítő eszközként. Több termék összefogásával – például rakományok rögzítésekor – az összehúzó ereje gondoskodik az áruk mozdulatlanságáról. 

A zsugorfólia legismertebb típusai

A zsugorfólia kézi, valamint gépi csomagolásra egyaránt alkalmas. A csomagolás jellegén túl azonban érdemes különbséget tenni a zsugorfólia típusai között is, hiszen más és más alapanyagból készülhetnek ezek a védelmet nyújtó fóliák. A fólia anyaga meghatározó, hiszen befolyásolhatja azt, hogy milyen termék vagy áru esetében alkalmazható. Vannak polietilénből, poliolefinből, PVC-ből és polipropénből készült fóliák egyaránt. 

A zsugorfólia felhasználási területe anyaga szerint

Mindegyik anyagnak megvan a maga előnye. A poliolefin például kiemelkedő tisztaságú, ami azt jelenti, hogy anyaga átlátszó és teljes mértékben szagmentes. Így akár élelmiszerek csomagolására is alkalmas. Óvatosabban szükséges bánni vele, hiszen az átláthatóság vékonyabb anyagot sejtet, így kevésbé strapabíró a külső hatásokkal szemben. A polietilén egy kifejezetten rugalmas anyag, ami tartósságról árulkodhat. Átláthatósága alacsonyabb, így kevésbé nevezhető tiszta anyagnak. 

A polietilén fóliára jellemző, hogy hideg levegővel érintkezve megfeszül és körülöleli a terméket óvva azt a külső hatásoktól. A PVC szintén kiválóan alkalmas a termékek esztétikus becsomagolására, hiszen egy víztiszta és magas fényű csomagolóanyag, amely mind zsugorítással, mind pedig anélkül kellő magabiztossággal alkalmazható.

A zsugorfóliát vagy stretchfóliát válassza?

Kérdéseket szokott felvetni, hogy a zsugorfóliát, vagy a sokak által ismert stretchfóliát érdemes-e alkalmazni a csomagolás során. Mindkét fajtának megvannak a maga előnyei, így érdemes a választás előtt mindkét típust tanulmányozni. 

A stretchfólia polietilénből készült, így vékony és nyújtható fólia, amely nemcsak a termékek becsomagolására, hanem a raklapra helyezett áruk rögzítésére is alkalmas. A stretchfólia, vagy másnéven nyújtható fólia akár 300%-os megnyúlásra is képes, így összehúzó erejének köszönhetően stabilan a raklapon tartja a termékeket. 

A zsugorfólia előnyös tulajdonságai

A zsugorfólia sokoldalú felhasználhatósága egyedülálló tulajdonságaiban rejlik, melynek köszönhetően számtalan iparágban eredményesen felhasználható. Melyek azok a jellemzők, amelyek miatt ajánlani tudjuk Ön számára a zsugorfóliát?

  1. A zsugorfólia véd a mechanikai és a környezeti hatásokkal szemben is. Így a termék hosszú ideig megőrizheti eredeti állapotát.
  2. A zsugorfólia légmentesen zár, így friss termékek csomagolására is alkalmas. Az élelmiszer eltarthatósága is megnövekedik használata által.
  3. A zsugorfóliának a marketingtevékenységben, pontosabban a márkaépítésben is kiemelkedő szerepe van, hiszen feltüntethető rajta a cég márkajelzése, valamint a termék láthatósága által a bizalom is növekszik.

Amennyiben szeretne még többet megtudni a zsugorfóliáról, akkor keresse fel a Reményi Csomagolástechnika Kft. weboldalát és forduljon bátran szakértői csapatukhoz segítségért!