gerincsérv kezelés

Hogyan kezelhető a gerincsérv házilag?

A gerincsérv – vagy más néven porckorongsérv – napjainkban már-már civilizációs betegségnek tekinthető kórkép, amely károsan befolyásolja mind a munkavégző képességet, mind a mindennapi teendők ellátását. Kezelése során már egyre ritkábban kerül sor a legdrasztikusabb megoldásra, a műtétre, mert aktív fájdalomcsillapítással, gyógytornával, valamint életmódváltással kiváló eredményeket lehet elérni. A gerincsérv kezelése házilag is megkísérelhető, az alábbiakban erről a lehetőségről is szó lesz.

Mit nevezünk gerincsérvnek (porckorongsérvnek)?

Mielőtt rátérnénk a gerincsérv kezelésének lehetőségeire, érdemes alaposabban megismerni magának az elváltozásnak a lényegét. A gerincünket alkotó csigolyák szabad mozgásáért a köztük található porckorongok felelnek. A rugalmasságuknak köszönhetően vagyunk képesek mozogni, gondoskodnak a csigolyák stabilitásáról, és egymással való összeköttetéséről.

A porckorongok két részből állnak: egy erős külső, rostos gyűrűből, és egy rugalmasabb, kocsonyás belső magból. Gerincsérvről akkor beszélünk, ha a csigolyák közti porckorong több rétegből álló álló fala meggyengül, megsérül, és átszakadva a kialakult nyíláson keresztül a porckorong belsejét alkotó kocsonyás anyag áttör. A kitüremkedő sérv részben összeköttetésben maradhat a porckorong belsejével, de attól el is válhat, mintegy teljesen szabad darabot létrehozva. A kialakult sérv nyomás alá helyezheti és ingerelheti a gerincvelői idegeket, jellegzetes tüneteket okozva. Ilyen tünetek: a heves helyi és kisugárzó fájdalom (ennek helye függ az érintett porckorong elhelyezkedésétől), a zsibbadás, az izomgyengeség, érzéskiesés.

A gerincsérv okai

A gerincoszlopra nehezedő nyomást számos tényező növelheti: az ülőmunka, a nehéz fizikai munka, a súlyos tárgyak cipelése, a mozgásszegény életmód, a rossz testtartás, a túlsúly, a hirtelen mozdulatok mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kor előrehaladtával egyébként is rugalmatlanabbá, vizhiányosabbá váló porckorongok károsodjanak. Mindezek előbb vagy utóbb gerincsérv kialakulását generálhatják.

A gerincsérv orvosi kezelése

A pontos diagnózis felállítása szakorvos feladata, aki a tünetek és okok ismeretében egyénre szabott összetett kezelési tervet állít össze. A kezelés lehet gyógyszeres, konzervatív (manuálterápia, gyógytorna) és műtéti – vagy ezek kombinációja. Műtétet napjainkban már csak különösen indokolt esetben végeznek (például az súlyos neurológiai tünetek megjelenése esetén, mint amilyen a vizelet- és széklettartási problémák) mert nem feltétlenül oldja meg véglegesen a problémát.

Mi történik a diagnózis felállítása után?

  • Az első lépés az aktív fájdalomcsillapítás, ami általában egy szteroid mentes injekciós kezelés. Ez hatékony megoldást nyújt a gyulladás csökkentésében, és a mozgáskorlátozottság megszüntetésében. A konkrét hatóanyag kombinációt, a használandó mennyiséget, valamint a terápia hosszát a beteg aktuális állapota határozza meg. A regeneráció támogatására az injekciókat az érintett terület körül helyileg, a fájdalom forrásánál alkalmazzák.
  • Ha csökkent a fájdalom és a gyulladás, akkor fokozatos terheléssel elkezdhető az egyénre szabott funkcionális gyógytorna, szakképzett gyógytornász vezetésével. A gerincsérv kezelésében a mozgásnak kiemelt szerepe van. A segítségével megtörténik a gerinc tartóizmainak erősítése, a testtartás korrekciója, a mobilizálás, a gerinc statikai-dinamikai egyensúlyának megteremtése. Az egyik legelterjedtebb és legeredményesebb kezelési módszer a McKenzie torna. A módszer lényegét a kiváltó ok terápiája adja, aminek célja, hogy az elmozdult porckorongot visszatornázza a helyére, felszabadítva ezzel a nyomás alatt lévő idegeket.

A gerincsérv kezelése házilag

A gerincsérv gyógyulásának fontos feltétele a megfelelő életmód kialakítása is, amelynek része lehet az optimális testsúly beállítása, a naponta rendszeresen végzett megfelelő testmozgás, a megfelelő táplálkozás és kellő folyadékfogyasztás. Célszerű fokozott figyelmet fordítani a napi stressz oldására is, különféle lazító-relaxáló tevékenységek beiktatásával.

A fájdalom enyhítésére mi magunk is megpróbálkozhatunk bizonyos trükkökkel:

  • Az izomfeszülést és a fájdalmat csökkenthetjük hő- és hidegterápiával. A meleg oldja az izmok feszülését, görcsét, fokozza a véráramlást, a hideg csökkenti a szövetek hőmérsékletét és gyulladását, mérsékli a fájdalmat.
  • Növeljük a fizikai aktivitást – a mozgás során endorfin szabadul fel, ami köztudottan javítja a hangulatot és csökkenti a fájdalomérzetet.
  • Gondoskodjunk az éjszakai pihenés zavartalanságáról – a kényelmes fekvésről. Az egész napunkat negatívan befolyásolhatja egy fájdalmak közt, forgolódással átvirrasztott éjszaka.
  • A fájdalom csökkentésének hatékony módja a masszázs.

A gerincsérv kellemetlen tüneteivel szinte mindenki szembesül az élete során, de megfelelő kezelésekkel az esetek jelentős hányadában elkerülhető a műtét.

forrás: sherlockrehab.hu