öntözés

Energiatakarékos kertek tervezése!

Energiatakarékos kerttervezés? Tudom, ez még több nekifutásra sem hangzik jól! Azonban a valóság az, hogy az önfenntartó kertek építésének van jövője és ez még a jelen klímánkon itt a Kárpát-medencében sem lehetetlen! Az viszont biztos, hogy komoly rákészülést igényel.

A sláger kerttípus, a kerttervezés éllovasa ez idáig a szabadidő kert volt, amely a kertfenntartásra fordítandó idő lecsökkentésével vált nagyon népszerűvé. A szélbe rendezett, nem túl gazdag növénycsoportok és sövények, a térben elhelyezhető legtöbb gyepfelület és a család szórakozását szolgáló eszközök, mint a medence, a grillező vagy kerti konyha, illetve a gyerek játszóterek alkották! különösen fellendült a szabadidő kertek igénye a járványidőszakban, amikor az emberek a lehető legközelebb akarták a nyaralásukat és a szórakozási lehetőségeiket tudni a házukhoz. Erre nagyon alkalmas volt a kert!

Azonban míg a robotfűnyíróval, automata öntözőrendszerrel és vízgépészettel, kerti világítással és medence gépészettel ellátott kert csekély mennyiségű emberi energiaráfordítással járt, addig meglehetősen sok előállított energiával lehetett csak működtetni. Persze az olcsó energia nem volt számolandó tétel, így a kényelem lett a döntő tényező, amikor a kerttervezés és kertépítés fázisába került a házépítés folyamata. Van még egy másik szempont, ami a másodlagos energiaráfordítás mérlegét billenti negatív irányba, mégpedig a kertgondozáshoz szükséges eszközök és anyagok! Csak néhányát megemlítve ezek közül a műtrágya és gombaölő, a gyomot pusztító és a medence tisztántartásához szükséges kemikáliák. Rengeteg előállított energiával készülnek és fenntarthatatlan állapotokat eredményeznek közép- és hosszútávon a környezetre gyakorolt hatásaikkal.

Akkor, hogyan tovább?

Mit tehet a kerttervező, hogy a változás irányába terelje a megrendelőt?

Elég sokat, bár a világban és hazánkban zajló események is erősen presszionálják a kerttulajdonosokat abba az irányba, ami a legkevesebb fogyasztás és ráfordítás iránya. Szeretném itt megjegyezni, hogy a professzionális öntözőrendszerek megfelelő kialakítása és a kert technikailag megfelelő kivitelezése rendkívül hatékony kombináció. A természetes csapadék hiánya és a meleg nyarak együttesen olyan időszakokat teremtenek, amikor nélkülözhetetlen az öntözés. Ami nem mindegy, az megint a „hogyan”! Víztakarékosan és hatékonyan, amire egy jól beállított öntözőrendszer alkalmas.

Az erdőkertek több szempontból is jó megoldást kínálnak, ami túlmutat pusztán a kert igényein is. Hiszen a lombok takarása akár a házat is hűtheti nyáron. Megfelelő elhelyezéssel a napelemeket sem zavarja, amennyiben ebben gondolkodunk. Viszont olyan mikroklímát és gazdag és könnyen fenntartható talajéletet tesz lehetővé, ami radikálisan csökkenti a ráfordítandó energiát. Ismét szeretném kiemelni, hogy a permakultúrás talajkezelés nem csak a haszonárú növényeknél, hanem a dísznövényeknél is kiválóan működő technika! Mondhatni ez a „titka” néhány jól ismert kertnek és kertépítőnek, akik ezt a módszert alkalmazzák!

Az erdőkertek esetében senki se gondoljon mélyárnyékra és mogorva sötétzöld színekre, mert távolról sem erről van szó! Az erdőkertek tervezésénél a kerttervező olyan fákat is tud alkalmazni, amelyek szűrt fényt képeznek a laza lombozatukkal és a kert világos lesz, mégis árnyékos. Továbbá olyan benapozott részek is bekerülhetnek a kerttervezés során, amelyek alkalmassá teszik a kertünket arra, hogy napot kedvelő cserjéket vagy virágzó évelőket is ültetni tudjunk. És persze mi magunk is élvezhessük a napsütést…